Mensensmokkelaars verkopen hun diensten via sociale media

Hoe moeilijk of makkelijk is het voor een vluchteling om een smokkelaar te vinden die hem naar Europa wil brengen? Verbazingwekkend makkelijk, ontdekte VRT-journalist Majd Khalifeh die voor "Het Journaal" undercover ging. Vanmiddag ziet u in "Het Journaal" hoe hij belde met een smokkelaar in Turkije en een andere in Libië.

"We horen en zien vaak de beelden van de vluchtelingen die aankomen in de havens en opgepikt worden op zee", legt Khalifeh uit. "Wat we weinig zien, is de eerste stap, het eerste contact tussen vluchteling en smokkelaar. Hoe verloopt zo'n gesprek? Hoe gemakkelijk is het om een smokkelaar te vinden?"

Relatief gemakkelijk blijkbaar. "Facebook en andere sociale media staan vol met pagina's", zegt Khalifeh. "Er zijn zowel gesloten groepen als open pagina's met allerlei informatie, van telefoonnummers van smokkelaars tot dienstregelingen van boten."

Khalifeh deed zich voor als Syriër en belde naar een smokkelaar uit Turkije, die boten naar Griekenland regelt en naar een Libiër die vluchten vanuit Turkije naar Libië regelt en boten naar Lampedusa (Italië).

De smokkelaars waren in eerste instantie wantrouwig omdat Khalifeh belde met een anoniem nummer. "Ik moest mijn beste Syrische accent naar boven halen." Daarna gaven ze wel concrete informatie over de tocht, de duur ervan, de veiligheid, de prijs en de te volgen procedure om bij de mensensmokkelaars te geraken.

De Libische smokkelaar gaf twee opties. "De boot vanuit Libië kost ongeveer 4.000 dollar (3.728 euro), da's de relatief gemakkelijke route (eerst naar Libië, dan boot nemen). De goedkopere optie is 2.300 dollar (2.144 euro), eerst vliegen naar Soedan en dan 5 à 6 dagen door de woestijn met de auto tot aan de Libische kust en dan pas de boot nemen."

Voor de vluchteling is het erg belangrijk om te weten of de smokkelaar te vertrouwen is. De smokkelaar probeerde Khalifeh hiervan te overtuigen door hem een vluchteling door te geven die ook voor hem gekozen had. Hij bood ook aan om nog telefoonnummers van andere vluchtelingen door te geven die met zijn hulp naar Europa gevlucht waren.

Ook vragen over veiligheid worden door de mensensmokkelaars zonder verpinken beantwoord. "Hij probeerde me gerust te stellen door te zeggen dat hij nooit een boot zou laten vertrekken bij slecht weer." Informatie over geannuleerde boten wordt ook meegegeven via de sociale media.

De meeste boten met vluchtelingen vertrekken 's ochtends. "Vluchteling" Khalifeh had in principe zelf meteen kunnen vertrekken.

Meest gelezen