Gatz deelt voortaan ook Cultuurprijs voor Circus uit

De Vlaamse regering gaat voortaan om de drie jaar een Vlaamse Cultuurprijs voor Circus uitreiken. Die nieuwigheid past in de hervorming van de Cultuurprijzen, die op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) is goedgekeurd door de Vlaamse regering. Voortaan zal de regering 11 Cultuurprijzen per jaar uitreiken.

Jaarlijks reikt Vlaanderen een reeks Cultuurprijzen uit aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de culturele sector. De prijzen zijn een soort kwaliteitslabel waarmee de overheid het culturele belang van het werk van de laureaten erkent. Naast een prijs voor Algemene Culturele Verdienste zijn er onder meer prijzen voor Film en Podiumkunsten.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz komt nu met een bijgestuurde formule. Er komt een hergroepering en een verandering van frequentie. Voortaan zullen er elf prijzen per jaar worden uitgereikt.

Driejaarlijks

Een nieuwigheid is de Vlaamse Cultuurprijs voor Circus die driejaarlijks wordt toegekend, afgewisseld met de Cultuurprijs Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk en die voor de Amateurkunsten. Met deze nieuwe prijs wil minister Gatz de circussector honoreren.

"Met deze hergroepering wil ik de Vlaamse Cultuurprijzen actualiseren door er een logischer geheel van te maken en er een duidelijker en transparanter kader voor tot stand te brengen", zegt Gatz in een persbericht. "Door om de drie jaar een Circusprijs uit te reiken, voeg ik een nieuw beleidsaccent toe als stimulans voor een hele sector."

Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje "La ultima isla" van Philip Aguirre.

Meest gelezen