Zwitserland meest gelukkige land, Togo het minst

Zwitserland is het gelukkigste land ter wereld. Althans, dat zegt de World Happiness Index, een onderzoek van SDNS, een organisatie binnen de Verenigde Naties die werkt rond duurzame ontwikkeling. Het minst gelukkige land om in te leven is Togo, in Afrika. België doet het met een 19e plek op 158 landen lang zo slecht niet.

Het Sustainable Development Solutions Network (SDNS) heeft voor de derde keer een World Happiness Index opgesteld. Het netwerk, samengesteld uit experts uit het onderwijs, de overheid en de privésector, onderzocht geluk en welbevinden in 158 landen. Daarvoor onderscheiden ze objectief meetbare factoren zoals het bruto binnenlands product, levensverwachting, corruptieniveau en sociale vrijheden.

Niet geheel onverwacht misschien treffen we in de hoogste regionen vooral westerse landen aan, en dan nog voornamelijk Europese landen. Zwitserland scoort het hoogst wat geluk betreft. Het land van koekoeksklokken en chocolade wordt van heel dichtbij gevolgd door IJsland, Denemarken, Noorwegen en Canada. Verder in de top twintig vinden we nog Nederland (7), Nieuw-Zeeland (9), Costa Rica (12) en de Verenigde Staten (15). België staat op de 19e plaats en doet het dus lang zo slecht nog niet.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we -helaas- ook niet echt verrassingen. De minst gelukkige landen situeren zich vooral in Afrika. Togo is het minst gelukkige land om in te wonen, gevolgd door Burundi, Syrië, Benin en Rwanda. Verder vinden we ook nog Afghanistan (6) Centraal-Afrikaanse Republiek (11), Cambodja (14), Niger (15) en Oeganda (18).

"Geluk een steeds grotere graadmeter voor duurzame ontwikkeling"

In september buigen de VN-lidstaten zich over zogenoemde sustainable development goals (SGD's) oftewel "duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen". Duurzame ontwikkeling vraagt van de samenleving een goede balans tussen economische, sociale en milieudoelstellingen, aldus het rapport. Als landen alleen het bruto binnenlands product in acht nemen, zonder rekening te houden met maatschappij en milieu, heeft dat vaak een negatieve invloed op geluk. "De duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen zijn zo ontworpen om economische, sociale en milieudoelstellingen met elkaar in harmonie te brengen", luidt het.

Het SDNS selecteert factoren die een rol spelen in die duurzame ontwikkeling en spoort landen aan om daar ook gebruik van te maken. En met succes. "Geluk en welbevinden worden steeds meer beschouwd als een geloofwaardige manier om sociale vooruitgang te meten. Het wordt ook meer en meer een doel van beleidsmakers. Steeds meer nationale en lokale overheden gebruiken geluksdata in hun zoektocht naar beleid dat mensen een beter leven kan helpen geven."

De tien gelukkigste landen

 • Zwitserland
 • IJsland
 • Denemarken
 • Noorwegen
 • Canada
 • Finland
 • Nederland
 • Zweden
 • Nieuw-Zeeland
 • Australië

België staat op de 19e plaats.

De tien minst gelukkige landen

 • Togo
 • Burundi
 • Syrië
 • Benin
 • Rwanda
 • Afghanistan
 • Burkina Faso
 • Ivoorkust
 • Guinée
 • Tsjaad

Meest gelezen