Syrische regime verliest strategische stad

In het noordwesten van Syrië hebben rebellen de strategische stad Jisr al-Shughour veroverd op de troepen van president Assad. De stad was een laatste bolwerk van het leger in de provincie Idleb.
AP2011
De provincie Idleb, tegen de Turkse grens.

Strijders van het al-Nusra front, de Syrische tak van Al Qaeda, en van andere islamistische rebellengroepen hebben de volledige controle over de stad overgenomen, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het vechten rond de stad zou nog doorgaan.

"Sinds donderdag waren er gevechten aan de gang met het regime", zegt de directeur van het observatorium, Rami Abdel Rahmane. "Er wordt nu gevochten ten zuiden en oosten van de stad." Het observatorium telde minstens zestig omgekomen Syrische soldaten in Jisr al-Shughour, in de provincie Idleb.

De coalitie van islamistische rebellen veroverde eind maart al de stad Idleb, de tweede provinciehoofdstad die het regime prijsgaf na Raqqa in het noorden. Raqqa is nu het bolwerk van de jihadi's van IS in Syrië. Een bron bij het Syrische leger gaf tegenover het officiële agentschap Sana de nederlaag toe.

Jisr al-Shughour telde voor 2011 nog 45.000 inwoners. Het was een van de laatste bolwerken van het regime in de provincie. Ook was het strategisch van belang omdat het dicht tegen Turkije ligt, een land dat de opstand steunt, en tegen Latakia, aan de Middellandse Zee. Als de rebellen de controle over de stad kunnen behouden, dan kunnen ze de bevoorradingslijnen van het Syrische leger afsnijden.

Meest gelezen