Grootste sluis ter wereld beleeft "historisch moment"

In de Antwerpse Haven is vanochtend gestart met het vullen van de Deurganckdoksluis. Met 1 miljoen kubieke meter water is het de grootste sluis ter wereld. Het zal een week duren vooraleer de sluis helemaal gevuld is.

Na drie jaar werken is de reusachtige sluis in de Waaslandhaven klaar voor gebruik. De sluis verbindt het Deurganckdok met de andere dokken op Linkeroever. Tot nu kon dat enkel via de Kallosluis.

"Het vullen van de sluis is een historisch moment", zegt Annik Dirkx van het Havenbedrijf aan Radio 2 Antwerpen. "We hebben met z'n allen heel hard gewerkt aan de voorbereidingen. Dit is dan ook een belangrijke mijlpaal in het hele gebeuren."

Een van de wanden van de sluis is versierd met een enorm grafittikunstwerk van Cazn, die in het echt Gunther Baeyens heet. Hij heeft zijn kunstwerk extra goed beveiligd tegen water. "Ik heb de beste verf gebruikt, wat het ook vrij duur maakte", zei hij bij "Siska staat op" op Studio Brussel. "Daarnaast heb ik er ook twee lagen vernis over gezet, goed voor zes of zeven millimeter."

Meest gelezen