"Acht mensen geëxecuteerd in Indonesië"

In Indonesië zijn vanavond vier Nigerianen, twee Australiërs, een Braziliaan en een Indonesiër geëxecuteerd. Ze waren ter dood veroordeeld voor drugssmokkel. Een Filipijnse vrouw zou volgens lokale media zijn gespaard.

Indonesië is ondanks de protesten dan toch doorgegaan met het doodschieten van de acht veroordeelden. Australië had op het laatste ogenblik nog gevraagd om de executie van twee van zijn onderdanen uit te stellen omdat er mogelijk procedurefouten zouden begaan zijn, maar Jakarta is daar niet op ingegaan.

Volgens lokale media is een Filipijnse vrouw gespaard op het laatste ogenblik. Dat gebeurde nadat de man die haar overtuigd zou hebben om drugkoerier te worden, zichzelf bij de politie had gemeld. 

Indonesië heeft een erg strenge wetgeving inzake drugs. Vier jaar lang waren er geen doodvonnissen meer uitgevoerd, maar onlangs is Jakarta daar opnieuw mee begonnen. Volgens de Indonesische regering is dat nodig omdat steeds meer jongeren verslaafd raken. Per dagen zouden er 40 Indonesiërs sterven aan een overdosis, maar dat cijfer kan nergens bevestigd worden.

Mensenrechtenorganisaties hebben zware kritiek op de nieuwe executies, ook al omdat die slechts lagere echelons zouden treffen en niet de grote drugsbaronnen. Dat is opvallend, omdat Indonesië zich de voorbije decennia met succes omgevormd heeft van een door militairen gedomineerd regime tot een democratie.

De publieke opinie in het land is echter in grote mate voorstander van de doodstraf voor drugsdelicten. Indonesië is overigens niet het enige land dat de doodstraf uitvoert tegenover drugsmokkelaars. Ook Vietnam, Maleisië, Singapore en China doen dat.

Het kost Indonesië echter wel een verslechtering in de diplomatieke relaties met westerse landen wiens onderdanen de doodstraf krijgen. Een keerzijde van de medaille is dat Indonesië het nu ook moeilijker heeft met zijn kritiek op de vaak willekeurige doodstraffen die Indonesische gastarbeiders opgelegd krijgen in landen zoals Saudi-Arabië. 

Hoe dan ook hebben Australië en Brazilië al erg boos gereageerd. De Australische ambassadeur in Indonesië is teruggeroepen.

Meest gelezen