Islamonderwijs in de lift in Vlaanderen

Het aantal scholen in Vlaanderen dat islamonderwijs aanbiedt, zit in de lift. Zo is het aantal scholen in het gemeenschapsonderwijs dat islamonderwijs op het programma heeft, in acht jaar tijd met 60 procent gestegen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Barbara Bonte. Vlaamse Belang bestempelt de toename als "verontrustend".

Uit de cijfers van minister Crevits blijkt dat er dit schooljaar 727 islamleerkrachten actief zijn in 1.023 scholen. Het gaat dan vooral om scholen in het gemeenschapsonderwijs (533 scholen) en het officieel gesubsidieerd - stedelijk en provinciaal - onderwijs (460 scholen). In het vrij onderwijs zijn er amper 26 scholen die islamonderricht aanbieden.

Vooral in het gemeenschapsonderwijs is sprake van een toename. In het schooljaar 2006-2007 ging het nog om 331 scholen. In acht jaar tijd is er dus een toename van ruim 60 procent.

Er zijn ook grote geografische verschillen. In het Brussels gewest wordt in de helft van de scholen islamonderricht ingericht. In West-Vlaanderen gaat het dan weer maar om amper 13 procent van de scholen.

Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens noemt de toename van het aanbod van islamonderricht "verontrustend". "De islam is immers niet alleen een godsdienst, maar ook een politieke ideologie die haaks staat op de basisprincipes van onze Europese beschaving en de mensenrechten. Het kan niet dat ons onderwijssysteem wordt misbruikt om kinderen de waarden en normen van de islam op te dringen", zegt Janssens.

Meest gelezen