Proces voor lynching Afghaanse vrouw is begonnen

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel is het proces begonnen tegen 49 mannen die beschuldigd worden van de moord op de jonge vrouw Farkhunda. Die werd daar op 19 maart gelyncht door een woedende menigte terwijl de politie niets deed of mee moordde.

Van de 49 beschuldigden zijn er 19 politiemannen. Die krijgen het verwijt dat ze ofwel niets gedaan hebben om de vrouw te beschermen of zelfs meehielpen om haar te vermoorden. Een aantal beklaagden stelden echter meteen dat ze gedwongen werden om te bekennen.

De zaak heeft in Afghanistan -een plek waar toch weinig aandacht is voor vrouwenrechten- tot verrassend veel verontwaardiging geleid, ook bij mannen. Duizenden mensen hebben de voorbije maanden in Kaboel en in andere steden betoogd.

De familie van het slachtoffer heeft vooral kritiek op de politie die weinig of niets deed om de vrouw te redden. Opvallend is ook dat veel islamitische geestelijken in Afghanistan de lynchpartij scherp veroordeeld hebben. Zij ergeren zich eraan dat de vrouw geen proces heeft gekregen, wat volgens hen ingaat tegen de islamitische praktijk.

Dramatische moord schokte de Afghanen

De 27-jarige Farkhunda was een erg gelovige moslima en had een universitaire graad in Religieuze Studies. Net daarom had ze aan de ingang van een moskee in Kaboel ruzie met een lokale geestelijke. Die man verkocht papiertjes met verzen uit de Koran als amuletten aan goedgelovige bezoekers en daar had Farkundha kritiek op.

De mullah begon daarna te roepen dat ze een kopie van de Koran verbrand had, waarna zich een boze menigte rond haar vormde. Die hebben haar dan tot bloedens toe geslagen met stokken, haar overreden met een auto en ten slotte in brand gestoken. De moordpartij werd door sommigen met hun mobiele telefoon gefilmd en de beelden raakten verspreid op het internet.

De politie en de overheid hebben nu duidelijk gesteld dat Farkhunda geen Koran verbrand heeft; alsof dat als dat wel zo was een reden zou zijn om haar te vermoorden.