Hoera: Gedaan met stookolie en benzine! - Mathias Bienstman

Elon Musk, CEO van Tesla, zorgde donderdagavond voor een quantumsprong in de energierevolutie. Meer nog dan de technische doorbraak: betaalbare energieopslag voor iedereen, telt de verbeelding van het toekomstig energiemodel. Voortaan is de kern van het hernieuwbare energiemodel voor iedereen bevattelijk, aantrekkelijk en verbazingwekkend dichtbij.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

De zon schijnt niet altijd. De wind waait nu en dan. Die eenvoudige vaststelling maakt het voor velen moeilijk te begrijpen hoe een land zich voor 100% van schone energie kan voorzien. Door Tesla kunnen we er ons plots wel iets bij voorstellen. Zonne-energie slaan we op in een batterij, tot we ze nodig hebben. Simple comme bonjour.

In de jaren vijftig kwam de hele buurt naar de eerste TV kijken. Vergapen we ons binnenkort op de buurman met z’n thuisbatterij en Tesla? De huishoudelijke apparaten, de verwarming en de elektrische wagen: ze draaien allen op eigen stroom. Dat alles met een installatie van - voorlopig - om en bij de 10.000 euro (zonnepanelen en thuisbatterij).

Fossiel hoeft niet meer

De laconieke houding waarmee Elon Musk tijdens zijn presentatie verwees naar bestaande fossiele elektriciteitsproductie, is ontwrichtend. Plots verliest ze haar laatste bestaansreden: haar noodzaak. Want haar lelijkheid en nadelen behoeven al lang geen toelichting meer. De beelden van bruinzwarte rookwolken spreken voor zich. Fossiele centrales pompen tonnen vervuiling de lucht in, vergiftigen de omgeving en veranderen het klimaat enkel…om het licht te laten branden.

Net zo voor het vervoerssysteem. Door de doorbraak van zonne-energie, thuisbatterijen en elektrische wagens, ziet alles er anders uit. Plots kan je je een maandagochtend voorstellen in een nabije toekomst waarbij het rustig is op straat door het stille, elektrische vervoer.

Je proeft geen dieseldampen als ontbijt, je hoeft geen oortjes om het geraas te overstemmen en de brandstof van de voertuigen komt niet langer uit regimes waar bloggers de zweep krijgen of waar de president uitdagers koudweg laat neerleggen.

Te snel voor onze economie?

De kracht van een eenvoudig en elegant idee is verpletterend. Zeker als het uitvoerbaar blijkt. De transitie van het fossiele naar het hernieuwbare energiemodel kwam donderdagavond in een stevige stroomversnelling. De vraag is niet langer hoe snel het zal gaan. Maar of het niet té snel zal gaan voor vele ondernemingen en landen die afhankelijk zijn van de inkomsten uit olie, gas en steenkool.

Steenkool, olie en gas zijn definitief passé. Het hernieuwbare model is aantrekkelijk, voor iedereen te bevatten en verbazingwekkend dichtbij. Politici en bedrijfsleiders laten dit best snel tot zich doordringen, mocht dat niet al lang gebeurd zijn. Want een regio die fossiele brandstoffen als belangrijkste exportproduct heeft, namelijk Vlaanderen, zal sneller dan Tesla’s concurrenten moeten veranderen, om bij te blijven.

(De auteur is beleidscoördinator van Bond Beter Leefmilieu.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen