301 gemeenten hijsen de regenboogvlag op 17 mei

Al 301 Vlaamse en Brusselse gemeenten zijn ingegaan op de uitnodiging van Çavaria om de regenboogvlag uit te hangen op de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei. Dat meldt de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen. Opvallend: vijf gemeenten weigeren expliciet aan de actie deel te nemen.
BELGA/VIDAL

IDAHOT vindt elk jaar op 17 mei plaats. Die dag vragen LGBT-organisaties (lesbian, gay, bisexual en transgender) wereldwijd aandacht voor het probleem van homohaat en transhaat. De datum is niet toevallig gekozen: op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel als ziekte.

Net als vorig jaar heeft Çavaria alle Vlaamse en Brusselse gemeenten gevraagd op IDAHOT de regenboogvlag te hijsen. Met de vlaggenactie wil de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen aandacht vragen voor discriminatie van holebi's en transgenders en ook hun zichtbaarheid op lokaal niveau vergroten.

Schrijven en bellen

Vlaanderen en Brussel tellen samen 327 gemeenten. 301 gemeenten en alle Antwerpse stadsdistricten hebben Çavaria beloofd de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei. "We hebben alle gemeenten individueel aangeschreven", vertelt woordvoerder Jeroen Borghs aan deredactie.be. "De meeste hebben ons spontaan geantwoord. Indien dat niet gebeurde, hebben we de besturen nog eens opgebeld."

Uiteindelijk hebben alle gemeenten van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen toegezegd. Een twintigtal gemeenten in Vlaams-Brabant en Brussel hebben dat nog niet gedaan. Het gaat om Anderlecht, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Glabbeek, Hoegaarden, Hoeilaart, Kampenhout, Koekelberg, Kortenberg, Kraainem, Meise, Oudergem, Roosdaal, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

"Het is goed mogelijk dat deze gemeenten alsnog aan de actie deelnemen", zegt Borghs. "Hier en daar moet het voorstel nog op de gemeenteraad worden besproken."

Protocol

Wat wel vaststaat, is dat vijf gemeenten expliciet hebben geweigerd de regenboogvlag uit te hangen. Het gaat om Bever, Drogenbos, Linkebeek, Tervuren en Wezembeek-Oppem.

"Als reden geven deze gemeenten onder meer aan dat ze geen enkele minderheidsgroep willen voortrekken", legt Borghs uit. "Andere dragen dan weer aan dat ze strikte protocollaire regels hebben over het bevlaggen van officiële gebouwen. Daarop hebben we benadrukt dat ze evengoed aan een bibliotheek of een ander gebouw de vlag mogen hijsen, maar dan nog weigeren ze."

De gemeenten die deelnemen op kaart

De paarse vlagjes zijn de Vlaamse en Brusselse gemeenten die deelnemen. De rode vlagjes zijn de Antwerpse stadsdistricten. Ook zij nemen deel.

Meest gelezen