"Een uitzonderlijke ramp, waar we veel uit geleerd hebben"

Vandaag is het twee jaar geleden dat in Wetteren een goederentrein met een chemische lading ontspoorde. De ramp eiste één mensenleven en er vielen een 200-tal gewonden. Bijna 2.000 omwonende moesten uit voorzorg worden geëvacueerd. Volgens de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers zijn er veel lessen getrokken uit de ramp.

Twee jaar geleden kreeg Wetteren af te rekenen met een giframp. Een  goederentrein ontspoorde niet ver van het station van buurgemeente Schellebelle. Enkele wagons geladen met giftig acrylnitril explodeerden en vlogen in brand. Door de brand en de blussingswerken kwamen giftige stoffen in het rioleringsnetwerk van Wetteren terecht, waarop bijna 2.000 burgers hun huis uit moesten. Het duurde dagen voor iedereen weer naar huis kon, want eerst moesten de hulpdiensten er zeker van zijn dat er geen giftige dampen meer aanwezig waren.

"Het is opvallend hoe wij bijna dagelijks - de brandweer, politie, Volksgezondheid, enzovoort - nog altijd geconsulteerd worden vanuit de hele wereld over hoe het daar is gegaan", zegt de Oost-Vlaamse provinciegouverneur Jan Briers. "Dit was een uitzonderlijke ramp. We hebben er allemaal veel uit geleerd."

De rechtszaak over de ramp is nog niet voor meteen, want er is nog extra onderzoek nodig.

Mogelijk reed de trein te snel op de plaats van het ongeval en heeft dat mede het ongeval veroorzaakt. Pas eind mei werd de spoorlijn tussen Wetteren en Aalst weer vrijgegeven voor treinverkeer. Daarnaast zijn duizenden tonnen verontreinigde grond en duidenzen kubieke meter vervuild water afgevoerd.
 

Meest gelezen