Hoelang in de kraamkliniek? - discussie

De twee berichten volgden elkaar bijna naadloos op: een halve dag na haar bevalling stonden Kate Middleton en kroonprins William al op de stoep voor de kraamkliniek om hun pas geboren babydochter aan de wereld te tonen. Daarna ging Kate naar huis. In eigen land wil de regering de ziekenhuizen dwingen om pas bevallen moeders sneller naar huis te sturen. Vier dagen verblijf in "de materniteit" zou het maximum moeten worden. Anders moeten de ziekenhuizen zelf voor de kosten opdraaien.

De kwestie levert volop stof tot discussie, dat bleek op onze eigen redactievergadering. Is langer dan 4 dagen kraamkliniek een overbodige luxe? Of heeft de moeder die dagen nodig om - zeker als het haar eerste kind is - te bekomen en te wennen?

Of is er al helemaal geen vergelijking mogelijk tussen de modale moeder bij ons en Kate Middleton, omdat de modale moeder geen legertje personeel klaar staan heeft om de zorg voor de baby geheel of gedeeltelijk over te nemen?

Of zou het ook bij ons op één dag kunnen worden "afgehandeld", zoals andere stemmen zeggen, als er wordt ingezet op thuiszorg?

 

Wat denkt u ervan? Hoelang moet een pas bevallen vrouw in het ziekenhuis blijven? Is er een cijfer, een norm te bedenken? Of is geen geboorte gelijk?

 

Uw onderbouwde en beschaafd geformuleerde mening is welkom. Lees de regels voor deelname aan de discussie.