Vandeurzen wil kraamzorg reorganiseren

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen wil nadenken over een andere organisatie van de kraamzorg thuis. Dat is nodig nu ziekenhuizen pas bevallen vrouwen sneller naar huis sturen.

Nu al doet een deel van de vrouwen beroep op de kraamzorg, als ze thuis komen na de bevalling. Maar als alle kersverse moeders dat gaan doen, dan moet de kraamzorg anders georganiseerd worden, stelt Vandeurzen.

"Op dit moment doet 1 op 7 vrouwen beroep op kraamzorg die wij op Vlaams niveau financieren en er zijn geen aanduidingen dat onze diensten dat niet aankunnen", zegt de minister. "Maar als die beweging meer nadruk gaat krijgen, vroeger naar huis, dan zijn er uiteraard een aantal zaken die onder ogen moeten worden genomen. Kleine kinderen worden bijvoorbeeld gescreend op een aantal aandoeningen. Dat gebeurt nu op het einde van het verblijf in het ziekenhuis, maar dat zal dan ook anders en beter georganiseerd moeten worden", aldus Vandeurzen.

Korter verblijf in ziekenhuis

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) werkt aan een korter verblijft in het ziekenhuis, maar dan niet alleen voor bevallingen, maar ook voor bijvoorbeeld nierdialyses of chemokuren thuis.

"Er wordt naar de toekomst toe inderdaad bekeken hoe het verblijf in het ziekenhuis kan beperkt worden in duur", zegt Els Cleemput, woordvoerster van minister De Block. "Maar dat kan niet zomaar gebeuren, daarvoor moet de thuiszorg worden versterkt, en moet de zorg van de ziekenhuizen enerzijds en de thuiszorg anderzijds naadloos op mekaar aansluiten. Dat willen we realiseren in overleg met de verenigingen voor thuiszorg."

De Block lanceert daarom een oproep naar de verenigingen van de thuiszorg om proefprojecten op te starten. Die moeten eind dit jaar of begin 2016 van start gaan en zullen in 2017 geëvalueerd worden, om vervolgens effectief van start te gaan in 2017.

Het plan om de ziekenhuisverblijven in duur te beperken, stond volgens Cleemput al in het regeerakkoord en is onlangs nog eens bevestigd toen de minister haar plannen rond de ziekenhuisfinanciering uit de doeken deed.

Van effectieve boetes voor ziekenhuizen voor bevallingen die de norm van 4,1 dagen overschrijden heeft Cleemput geen weet. "Wat wel kan, is dat de ziekenhuizen de reële verblijfsduur van 4,1 dagen krijgen terugbetaald en niet langer de 4,5 dagen die werden aangerekend, ook als de effectieve verblijfsduur maar 4,1 dagen betrof."