1.500 mensen betrapt op rode diesel vorig jaar

Vorig jaar zijn er in ons land 1.557 mensen betrapt omdat ze rode diesel hebben gebruikt. Dat zijn er meer dan het jaar voordien, maar ook het aantal controles lag een stuk hoger.
BELGA/WAEM

Van de 105.471 controles werden er vorig jaar 1.557 mensen betrapt op rode diesel. Een jaar eerder waren er maar 1.121 overtredingen, maar waren er ook maar 80.909 controles. "Procentueel gezien is er dan ook geen stijging", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën aan VRT Nieuws.

De extra controles vorig jaar waren er niet toevallig. Vooral de hoge prijs van de diesel speelde een rol. De kans dat mensen hun toevlucht zochten in goedkopere rode diesel was dan ook groter.  

Minder accijnzen

Rode diesel is een stuk goedkoper omdat er minder accijnzen op betaald moeten worden. De diesel mag wel enkel gebruikt worden bij landbouwvoertuigen en in de scheepvaart. Al de rest riskeert een boete tot 5.000 euro.

En wie dacht dat na één nieuwe tankbeurt alle sporen weg waren, heeft het mis. "Zelfs drie volle tankbeurten later, zijn er nog steeds sporen van rode diesel aanwezig en kan je nog steeds een boete oplopen."

Meest gelezen