"België is op 9 na beste land voor moeders"

Noorwegen is het beste land ter wereld om moeder te zijn. Dat blijkt uit een ranglijst van de ngo Save the Children. België bezet net als vorig jaar de tiende plaats in de ranking.
Normann Hochheimer, Frankfurt

De ngo stelt elk jaar een ranglijst op om aan te duiden in welk land je als moeder de beste leefomstandigheden vindt. Daarbij wordt rekening gehouden met onder meer het niveau van de gezondheidszorg en het onderwijs, en met het inkomen en de sociale positie van de vrouw.

Traditioneel scoren vooral de Scandinavische landen erg goed. Zo neemt Noorwegen dit jaar de eerste plaats over van Finland, dat naar de tweede plaats zakt. IJsland, Denemarken en Zweden vervolledigen de top vijf. Verder moet het als tiende geklasseerde België ook nog Nederland, Spanje, Duitsland en Australië laten voorgaan.

Opvallend is dat de Verenigde Staten pas op de 33e plaats staat, nog twee plaatsjes lager dan vorig jaar. De VS staat nog net onder Kroatië, Zuid-Korea en Japan. Volgens het rapport is het risico om in het kraambed te sterven in de VS maar liefst tien keer groter dan in Polen. Geen enkel ontwikkeld land doet het op dat vlak slechter dan de VS.

Somalië is net als vorig jaar het slechtste land voor moeders. Ook Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali en Niger bengelen helemaal onderaan.