"Geef geen pindanootjes aan kinderen onder 6 jaar"

"Geef kinderen onder 6 jaar geen pindanootjes." De kinderlongartsen van het UZ Gent waarschuwen in de aanloop naar de vele communie- en andere feesten voor de gevaren van de onschuldig ogende pindanootjes.

Het gaat om een te weinig gekend probleem", zegt dokter Filomeen Haerynck in Het Laatste Nieuws. "Alleen al in het UZ Gent zien we jaarlijks tien tot vijftien kindjes die op urgentie worden binnengebracht nadat ze zich hebben verslikt in een pindanootje. We houden ons hart vast, nu de communie- en tuinfeesten er weer aankomen. Zet die nootjes tijdens zo'n feestje alsjeblief buiten het bereik van kinderen jonger dan 6 jaar."

Het gevaar schuilt vooral in het feit dat kinderen bij het eten van pindanootjes vergeten voldoende te kauwen. "Het gebit van peuters en kleuters is ook nog niet volledig ontwikkeld, waardoor het moeilijker is om de nootjes fijn genoeg te malen. Gevolg is dat ze zich makkelijk verslikken.

Het gevaar bestaat dan dat de pindanoot zich vastzet in de grote luchtpijpzak en dat de luchtpijp -al is dat uitzonderlijk- daardoor helemaal geblokkeerd raakt. Kinderen raken in dat geval in ademnood en dat kan fataal zijn. "Ik werk hier sinds 2002 en heb al twee keer een kindje zien sterven door een pindanoot", aldus nog Haerynck.

Meest gelezen