"Zelden zoveel stommiteiten in een paar minuten tijd gehoord"

"Wat het wettelijke kader rond de soldaten in het straatbeeld betreft, zijn we helemaal in orde." Dat heeft een bijzonder felle Jan Jambon (N-VA) gezegd in "De ochtend". Ook zijn de militairen volgens de minister van Binnenlandse Zaken wel degelijk bekwaam voor dergelijke bewakingsopdrachten.

Eerder in het programma had Ludo De Brabander, voorzitter van vzw Vrede, gezegd dat de aanwezigheid van soldaten op straat in strijd is met de wet, meer bepaald met artikel 43 (van de wet van 1998 inzake de organisatie van een geïntegreerde politiedienst nvdr.). "Waar De Brabander over spreekt, gaat over de opvordering door burgemeesters", reageert Jambon. "Hier zitten we absoluut niet in dat model, we zitten in een model waar een regering de beslissing neemt om het leger in te zetten op straat."

"Tijdelijke maatregel die volledig is afgedekt op wettelijk vlak"

En net dat is volgens de minister wettelijk "volledig afgedekt". Zo is terreurdreigingsniveau 3 een uitzonderlijke omstandigheid. "Daar zijn alle grondwetspecialisten het over eens. Waar vzw Vrede het vandaan haalt dat alleen niveau 4 het leger op straat toelaat, is mij een raadsel."

Bovendien gaat het ook om een tijdelijke maatregel. "Het is onze ambitie om tot een genormaliseerde situatie te komen, tot terreurdreigingsniveau twee of lager. Maar dat bepaalt de politiek niet, maar wel het OCAD, elke maand opnieuw."

Nog twee rechtzettingen

Ten slotte wilde de minister nog twee dingen die De Brabander had gezegd, rechtzetten. "Zo heb ik de indruk, als ik mijn eigen inbox bekijk en naar de feedback van de burgers luister, dat het onveiligheidsgevoel van de mensen niet is toegenomen door de aanwezigheid van de militairen. Daarnaast begrijp ik ook niet waar men het haalt dat de militairen niet goed opgeleid zijn. Op internationaal vlak hebben zij al dergelijke opdrachten uitgevoerd én ze hebben ook bijkomende opleidingen gekregen."

Meest gelezen