Belg William Cliff wint Goncourtprijs voor poëzie

De Belg William Cliff heeft de Prix Goncourt voor de poëzie gewonnen. Andere winnaars van deze belangrijke Franse literaire onderscheiding zijn de Algerijnse schrijver Kamel Daoud en de Fransman Patrice Franceschi, respectievelijk bekroond in de categorieën debuutroman en kortverhaal.

William Cliff is de Angelsaksisch klinkende auteursnaam van de uit Gembloux afkomstige, en wel degelijk in het Frans schrijvende, 74-jarige André Imberechts.

's Mans stijl wordt vergeleken met die van reuzen als Jean Genet, Michel Houellebecq en Francois Villon. Zijn favoriete versvormen blijken de traditionele tien- of veertienlettergrepige verzen. Cliff werd vroeg in zijn carrière "ontdekt" door de om zijn spitsvondigheden en cynisme bekende romanschrijver Raymond Queneau.

Debutant Daoud scoort met spiegelbeeld van Camus

"Meursault, contre enquête", van debutant Kamel Daoud, een meditatie over de hedendaagse Algerijnse identiteit, wordt omschreven als het spiegelbeeld van de beroemde existentialistische roman "L'Etranger" (1942) van Albert Camus, de ik-roman over de wereldvreemde, antipathieke Meursault, die ter dood veroordeeld wordt wegens een "uit onverschilligheid jegens het leven" gepleegde moord. De roman was op haar beurt inspiratiebron voor de beroemde song "Killing an Arab" van The Cure.

In Algerije is een islamistische fatwa tegen de 44-jarige schrijver uitgevaardigd, wat hem echter nog niet meteen op het niveau van Salman Rushdie hijst.

Meest gelezen