Open VLD: "Geef jongeren stemrecht vanaf 16 jaar"

Open VLD gaat nog voor de zomer een wetsvoorstel indienen om stemrecht op zestien jaar in te voeren. Dat bevestigt Vincent Van Quickenborne aan Belga. De maatregel staat niet in het huidige regeerakkoord, maar de liberalen hopen op de medewerking van andere partijen.

"We zien dat jonge mensen steeds meer in politiek geïnteresseerd raken", zegt Van Quickenborne. "Dat merken we ook aan onze eigen jongerenafdeling. Wellicht zitten de sociale media daar voor iets tussen."

Open VLD wil jongeren daarom directer bij de politiek betrekken door hen te laten stemmen bij de verkiezingen. "Het gaat om stemrecht, dus er is geen verplichting", aldus Van Quickenborne. Het voorstel wordt in de loop van de komende weken ingediend.

De maatregel is niet opgenomen in het regeerakkoord, maar toch hopen de liberalen op de medewerking van de andere partijen. "Het parlement heeft wat dit betreft de vrijheid", vindt de Kortrijkse burgemeester.

Op Twitter meldt Van Quickenborne alvast dat zijn voorstel zou gesteund worden door oppositiepartij Groen.

Meest gelezen