Vier Afghaanse mannen krijgen doodstraf na lynching vrouw

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn vier mannen ter dood veroordeeld die beschuldigd werden van de moord op de jonge vrouw Farkhunda. De vrouw werd op 19 maart gelyncht door een woedende menigte terwijl de politie niet ingreep. De aanvallers dachten dat de vrouw een exemplaar van de koran had verbrand, maar dat bleek niet te kloppen.

In totaal stonden 49 mensen terecht, onder wie 19 politieagenten. Vier veroordeelden krijgen de doodstraf, 8 mannen moeten 16 jaar de cel in, 18 anderen zijn vrijgesproken. 19 politieagenten moeten hun straf nog krijgen, waarschijnlijk zal dat zondag gebeuren. Zij worden ervan beschuldigd dat ze hun plicht niet vervuld hebben omdat ze de aanval op de vrouw niet verhinderd hebben.

De zaak heeft in Afghanistan, waar doorgaans weinig aandacht is voor vrouwenrechten, tot verrassend veel verontwaardiging geleid, ook bij mannen. Duizenden mensen hebben in Kaboel en in andere steden betoogd.

Wat is er gebeurd?

De 27-jarige Farkhunda was een erg gelovige moslima en had een universitaire graad in religieuze studies. Net daarom had ze aan de ingang van een moskee in Kaboel ruzie met een lokale geestelijke. Die man verkocht papiertjes met verzen uit de koran als amuletten aan goedgelovige bezoekers en daar had Farkundha kritiek op.

De mullah begon daarna te roepen dat ze een kopie van de koran verbrand had, waarna zich een boze menigte rond haar vormde. Die hebben haar dan tot bloedens toe geslagen met stokken, haar overreden met een auto en ten slotte in brand gestoken. De moordpartij werd door sommigen met hun mobiele telefoon gefilmd en de beelden raakten verspreid op het internet.

De politie en de overheid hebben duidelijk gesteld dat Farkhunda geen koran verbrand heeft.