17-jarige ontwerpt toestel om F-16's te onderhouden

De 17-jarige Joachim Baeten uit Peer heeft een toestel ontwikkeld om technici te helpen bij het onderhoud van hun F-16’s. De automatische olieshaker zorgt voor een perfecte monsterneming, zodat eventuele slijtage in de motor beter opgespoord kan worden. Het Belgisch leger is enthousiast en wil het toestel gebruiken.

Olie zorgt voor zowel de koeling als het smeren van de motor van de vliegtuigen. Als er echter kleine metalen deeltjes in de olie terechtkomen, wijst dat op slijtage. Dan is het belangrijk dat technici ingrijpen.

In het nieuwe toestel van Baeten, een automatische "olieshaker", worden de flesjes olie correct vermengd. Zo kan men een juiste monsterneming bekomen bij het onderhoud.

Tot vandaag gebeurt dat "shaken" nog ambachtelijk met de hand. Dat kan leiden tot minder nauwkeurige analyses.

Meest gelezen