Al 54 moeilijke illegalen geplaatst in beveiligde vleugel Vottem

Sinds de opening in september vorig jaar zijn al 54 mensen geplaatst in de extra beveiligde vleugel van het gesloten asielcentrum van Vottem, in de provincie Luik. Het gaat om asielzoekers - wachtend op hun repatriëring - die agressief zijn of zware psychologische problemen hebben.
BELGA/KRAKOWSKI

In de beveiligde vleugel in Vottem worden dus zware gevallen opgevangen. Sommigen onder hen zijn criminelen die hun straf in de gevangenis hebben uitgezeten en rechtstreeks van daaruit naar de beveiligde vleugel zijn overgebracht, anderen maken in het algemeen problemen en zijn agressief. Er is ook een groep van asielzoekers met zware psychologische problemen.

De mensen verblijven er gemiddeld zo'n drie weken. Daarna worden ze ofwel het land uitgezet, ofwel worden ze opnieuw opgenomen in de groep.

"Te gewelddadig"

In totaal zijn er 22 bedden in 11 kamers, maar doorgaans zitten er in de vleugel samen in totaal maar een 11-tal "moeilijke" asielzoekers die niet goed functioneren in een groep.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) begrijpt dat in de speciale vleugel geen twee asielzoekers per kamer kunnen verblijven. Volgens hem is bij de keuze voor twee bedden niet genoeg nagedacht over de problematiek van agressie.

"De mensen die daar zitten zijn te gewelddadig, waardoor het niet verantwoordelijk is om ze met twee op een kamer te zetten", zegt hij aan VRT Nieuws. "We hebben dat in het begin gedaan, met enkele zware vechtpartijen en wurgingspogingen tot gevolg. In de statistieken komt het misschien raar over dat er maar 11 mensen zitten, maar het is onverantwoord om ze met twee op een cel te zetten."

"Bekijken of we ook vrouwen kunnen plaatsen"

De extra beveiligde vleugel in het gesloten asielcentrum van Vottem ging vorig jaar in september open. Het personeel van het centrum is er erg tevreden mee, want het neemt volgens hen heel wat druk bij hen weg.

Tot nu vangt de vleugel overigens enkel mannen op, maar er wordt nagedacht om ook baldadige vrouwen er tijdelijk in op te sluiten, zegt Katelijne Bergans, adjunct-directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Meest gelezen