Kruiskenshoeve in Sint-Laureins krijgt Koningin Mathildeprijs

Koningin Mathilde heeft op het paleis in Brussel de Koningin Mathildeprijs 2015 uitgereikt aan de Kruiskenshoeve uit Sint-Laureins. Dat meldt de Koning Boudewijnstichting, die het Koningin Mathildefonds beheert. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie die zich bezighoudt met kwetsbare jongeren in de samenleving.

De Kruiskenshoeve is een initiatief van Robert Accoe, een gepensioneerde Gentse politieman. Ze draait op 20 vrijwilligers en staat in contact met 40 instellingen van de bijzondere jeugdzorg die regelmatig jongeren doorsturen. In de hoeve kunnen zij terecht voor een time-out, "een actieve rustperiode", op het ogenblik dat de begeleiding dreigt vast te lopen. Door in de moestuin te werken leren ze hun talenten ontdekken en verantwoordelijkheid op te nemen. Jaarlijks verblijven ongeveer 250 jongeren op de Kruiskenshoeve.

De hoeve werd als ultieme winnaar gekozen door een jongerenjury, samengesteld uit leerlingen van het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het College Saint-Michel van Etterbeek, en ontvangt een projectsubsidie van 5.000 euro en 10.000 euro.

Naast de officiële laureaat koos de jury er ook voor een eervolle vermelding te geven aan het project van de Fédération des Maisons de jeunes en Belgique Francophone, een platform voor reflectie, expressie en distributie van culturele producties gerealiseerd door Brusselse jongeren. Het platform verenigt organisaties die in Brussel met jongeren werken en organiseert ook een festival waar de creaties worden voorgesteld.

In totaal zaten 16 projecten in de eindselectie, 9 Franstalige en 7 Nederlandstalige. Ze werden geselecteerd uit 207 ingediende projecten en ontvangen elk een bedrag tot maximaal 15.000 euro.

Meest gelezen