Meer dan 1.100 jongeren leren samen programmeren in Genk

In de Limburghal in Genk hebben 1.127 jongeren tussen 10 en 14 jaar op een speelse manier geleerd hoe ze software moeten programmeren. De MegaDojo, zoals het project heet, heeft als doel om kinderen met diverse achtergronden vertrouwd te maken met de digitale en technologische wereld.

MegaDojo is een initiatief van CoderDojo Belgium, een organisatie die kinderen in clubverband wil laten kennismaken met digitale technologie en hen op die manier wil stimuleren om te kiezen voor wetenschappelijke of technologische studierichtingen. In Vlaanderen en Brussel zijn er momenteel al 38 clubs actief. De jongeren leren er op een speelse manier om zelf computerprogramma's te schrijven.

Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen hiermee in contact kunnen komen, is in Genk een MegaDojo georganiseerd. Het houdt in dat hele klassen uit Vlaanderen en Brussel, uit diverse studierichtingen en met verschillende sociale achtergronden, in één grote ruimte van techniek kunnen proeven. Dat gebeurt op een schooldag, zodat niet alleen jongeren die zichzelf inschrijven om na de schooluren naar een CoderDojo-club te gaan, kunnen deelnemen. Tientallen bedrijven, waaronder hoofdsponsor Telenet, hebben computers ter beschikking gesteld, waarop de kinderen samen met honderden vrijwilligers leren om zelf computerspelletjes en andere toepassingen te programmeren. Daarnaast is er een uitgebreid animatieprogramma, waarin technologie centraal staat.

De Genkse burgemeester Wim Dries is een enthousiaste gastheer. "Ook vanuit mijn eigen affiniteit met technologie hebben we ervoor geijverd om dit evenement naar Genk te halen. We geloven heel sterk in de promotie van digitale toepassingen als stimulans voor de noodzakelijke toeleiding naar het technisch onderwijs", aldus Dries. "Bovendien is het goed dat alle jongeren de basisvaardigheden van de ICT in schoolverband aanleren. Zo weten ze tenminste wat er schuil gaat achter de apps en spelletjes die ze dagelijks gebruiken."

Meest gelezen