Theron: "We moeten het been stijf houden voor gelijk loon"

Actrices mogen niet aarzelen hetzelfde loon als acteurs te eisen. Die boodschap verkondigt Charlize Theron luid en duidelijk in een interview met Elle. Zelf vroeg én kreeg ze een hoger loon voor haar rol in "The huntsman".

Hoewel topactrices in Hollywood bezwaarlijk een mager loonstrookje mee naar huis nemen, gaapt nog steeds een grote kloof tussen de lonen die vrouwen en mannen in Tinseltown opstrijken. 

Bewijs daarvan kwam een poosje geleden bovendrijven nadat vertrouwelijke mails van Sony waren uitgelekt. Daaruit bleek dat de vrouwen (Amy Adams en Jennifer Lawrence) die meespeelden in de succesvolle film "American hustle" een aanzienlijk kleinere winstmarge kregen toebedeeld dan de mannen.

In een interview met Elle UK hekelt Theron deze praktijken. "Ik was razend toen ik ontdekte hoeveel geld Jennifer en Amy kregen op een set met mannen als tegenspelers. Ze zijn even goed als al die mannen."

"Feminisme is eerlijkheid"

Zelf laat ze in elk geval niet over zich heen lopen. Voor haar rol in "The huntsman" onderhandelde ze met de producenten een loonsverhoging van liefst 10 miljoen dollar (zo'n 8,9 miljoen euro) om op gelijke voet te staan met haar tegenspeler Chris Hemsworth. "Ik moet het hen nageven: toen ik het vroeg, zeiden ze meteen ja. Ze verzetten zich niet. Misschien is dat juist de boodschap: vrouwen moeten gewoon het been stijf houden."

In één adem benadrukt de Oscarwinnares het belang van feminisme. "Het is tijd dat we de term met eerlijkheid gelijkschakelen. Meisjes moeten begrijpen dat feminisme een goeie zaak is. Het betekent niet dat je mannen haat, het betekent gelijke rechten. Als je dezelfde job doet als een man, hoor je op dezelfde manier te worden gecompenseerd en behandeld."