Federale meerderheid akkoord over controles discriminatie arbeidsmarkt

De federale meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR hebben een akkoord bereikt over een resolutie die gerichte controles mogelijk moet maken in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Een voorstel van CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan met zogenaamde mystery calls veroorzaakte enkele weken geleden nog onenigheid binnen de federale meerderheid. Zuhal Demir (N-VA) vond dat Peeters voor zijn beurt gesproken had, Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zei het voorstel te betreuren op een moment dat de meerderheidspartijen naar een consensus aan het zoeken waren.

Die consensus is nu bereikt. De meerderheidspartijen zetten in op gerichte controles door de overheid op zichzelf als werkgever, vragen de sociale partners systemen van zelfregulering uit te werken in alle sectoren en willen gerichte controles mogelijk maken op bedrijven die ondanks zelfregulering hardnekkig blijven discrimineren, luidt het in een gemeenschappelijke mededeling.

Vincent Van Quickenborne, Zuhal Demir, Nahima Lanjri (CD&V) en David Clarinval (MR) lichten hun akkoord op de middag toe in het Huis der Parlementsleden.

Meest gelezen