Erdogan: "Doe de stembussen in België ontploffen"

In de Ethias Arena in Hasselt zijn meer dan 10.000 Belgische Turken gaan luisteren naar een toespraak van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij kreeg het onthaal van een popster en werd enthousiast toegejuicht. Erdogan riep de stemgerechtigde Turken op om "de stembussen te laten ontploffen", maar noemde niet expliciet de naam van zijn conservatieve partij AKP.

Erdogan kwam twee uur te laat aan in Hasselt. Hij kwam recht uit Karlsruhe, waar hij zijn Turks-Duitse aanhangers had toegesproken. Op 7 juni zijn er parlementsverkiezingen in Turkije, maar officieel komt Erdogan geen campagne voeren. Hij riep de Europese Turken op om te gaan stemmen, al sprak hij de naam van zijn regeringspartij niet uit.

In zijn toespraak, die iets langer dan een uur duurde, blikte Erdogan eerst terug op de verwezenlijkingen van de huidige regering. Hij vond dat de huidige bewindsploeg "goed bezig" is en zei dat de mensen hieraan mogen denken als ze hun stem voor de parlementsverkiezingen uitbrengen.

Ook toekomstige projecten, zoals de bouw van de grootste luchthaven van Europa in Istanbul, waren statements pro-regering.

Erdogan is als voormalig regeringsleider en huidig president van Turkije populair, ook bij veel Europese Turken. Het duurde amper enkele uren vooraleer alle tickets voor zijn toespraak in Hasselt de deur uit waren.

Voor de Turken in Europa had Erdogan enkele duidelijke boodschappen meegebracht. Net als in Karlsruhe riep hij de aanwezigen in Hasselt op om de lokale taal te leren en zich aan te passen, maar hij drukte hen ook op het hart om hun moedertaal en eigen cultuur niet te vergeten.

De president kreeg in Hasselt een minutenlange ovatie. Bij zijn vertrek hadden velen langs de weg postgevat om hem te begroeten.

In Duitsland waren er ook duizenden tegenstanders present

In Duitsland was er ook protest tegen de komst van Erdogan. Duizenden tegenstanders, onder wie sympathisanten van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, hadden postgevat voor het beursgebouw in Karlsruhe waar hij kwam spreken. Het kwam tot rellen tussen voor- en tegenstanders.

Meest gelezen