Kraamhulporganisaties overstelpt met aanvragen aanstaande moeders

De beslissing om jonge moeders minder lang op de kraamafdeling te laten verblijven én de beslissing van Kate Middleton om de dag van de bevalling zelf nog naar huis te gaan, heeft zwangere vrouwen duidelijk wakker geschud. Kraamhulporganisaties kregen de afgelopen week opvallend meer aanvragen. Dat schrijft het Nieuwsblad op Zondag.
AMELIE-BENOIST / BSIP

Jonge moeders zullen na een bevalling zonder complicaties slechts 4,1 dagen in het ziekenhuis mogen blijven, tegen gemiddeld 4,5 à 5 dagen nu. Ziekenhuizen die jonge moeders toch langer laten blijven, zullen financieel worden gestraft. Dat het mogelijk is om snel na een bevalling huiswaarts te keren, bewees vorige week nog Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William. De dag van de bevalling zelf, verliet ze al het ziekenhuis.

Deze twee aspecten hebben zwangere vrouwen duidelijk wakker geschud, want de kraamhulporganisaties worden overstelpt met vragen. Bij Familiehulp noteren ze 40 procent meer vragen naar kraamhulp. "De aandacht rond sneller naar huis na de bevalling heeft ons zeker meer werk bezorgd", zegt San Cooreman in de krant. "We stellen vast dat ouders het zeer goed kunnen doen, maar soms ook onzeker zijn. De zorg van een kraamhelpster is dan ook zeer welkom. Dat ze de stap naar ons zetten, is dan ook een goede zaak", klinkt het ook bij Agnes Bode.

Ook de Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg kregen deze week opmerkelijk meer vragen. "We noteerden afgelopen week een derde meer aanvragen", klinkt het. "Mensen zijn gerustgesteld wanneer ze horen dat iemand aan huis kan komen om te strijken, te poetsen en het eten klaar te maken. Zo kan de mama rustig wennen aan de baby." Gemiddeld vragen jonge ouders 35 uur kraamhulp aan.