"Alsof ik terug in de tijd gekatapulteerd werd"

"Dit is de manier waarop een witte haai snuffelt." Documentairemaker Dave Riggs kwam onlangs wel erg dicht in de buurt van de muil van deze indrukwekkende haai tijdens nieuwe Discovery Channel-opnames. "Ze wilde vooral weten wat we aan het doen waren", aldus Riggs. "Natuurlijk hebben witte haaien geen handen. Dus onderzocht zij de omgeving op de enige manier die ze kent, namelijk met haar muil."

"Maar geloof het of niet, ze was op geen enkel moment agressief, ook al lijkt het zo op deze foto. Dit is nu eenmaal hun manier om hun terrein te onderzoeken. Op geen enkel moment gaf ze aan dat ze ons wilde aanvallen", voegde hij er op nieuwswebsite ABC aan toe. Volgens Riggs was het dier 4,5 meter lang. De ontmoeting tussen haai en Riggs vond plaats in Zuid-Australië.

"Mijn eerste reactie was: "Wow, wat een beest!" Het leek alsof ik terug naar het dinosaurussentijdperk gekatapulteerd was. Behoorlijk indrukwekkend was het. Misschien is dat juist de reden waarom we dit dier moeten beschermen, omdat het nog een levend relikwie is van een tijd die voorbij is."

"Ik moest die foto publiceren, omdat hij zo echt is. Wat zou de oceaan zonder deze haaien zijn? Oké, ze zien er schrikwekkend en eng uit, en toch moeten we een manier zoeken om samen met hen te leven."