"De vleesgeworden "lust for life" van de Vlaamse literatuur"

Het overlijden van Jef Geeraerts lokt heel wat reacties uit. Zijn vriend en radiopresentator Lieven Vandenhaute omschrijft Jef Geeraerts als "de vleesgeworden "lust for life" van de Vlaamse literatuur". Volgens Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz verliest Vlaanderen "een van zijn grootste pennen".

Het overlijden van Jef Geeraerts laat de culturele en politieke wereld niet onberoerd. Radiopresentator Lieven Vandenhaute was jarenlang bevriend met de auteur en reageert aangeslagen vanuit het UZ Gent.

“Het overlijden van Jef Geeraerts is geen verrassing, maar toch is het een schok. Jef Geeraerts is iemand die Vlaanderen veranderd heeft. Hij heeft de mensen de ogen geopend in het bekrompen Vlaanderen van de jaren 60", reageert Vandenhaute.

"Jef Geeraerts kwam in de jaren 60 met iets dat heel gedurfd en heel nieuw was. Hij was de vleesgeworden "lust for life" van de Vlaamse literatuur. Hij was de Iggy Pop van Vlaanderen. Je bent er ook nooit klaar mee met zijn boeken. Er staat heel veel tussen de regels. Hij was een van de mijlpalen van de Vlaamse literatuur”, besluit Vandenhaute op Radio 1.

"Een van de grootste pennen van Vlaanderen"

Ook in de politieke wereld wordt het belang van Jef Geeraerts voor de ontvoogding van Vlaanderen benadrukt. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz omschrijft Geeraerts als een van de grootste pennen van Vlaanderen.

"Vlaanderen verliest een vrijbuiter. Door zijn literaire stijl en de thema's waarover hij in de jaren zestig in nog niet vertoonde vrijmoedigheid schreef, bracht Jef Geeraerts peper in de Vlaamse culturele pap", aldus Gatz.

"De invloed van Jef Geeraerts op vele auteurs die na hem kwamen, kan niet worden onderschat. Zowel in de openheid waarmee hij over taboeonderwerpen schreef, als met zijn spannende en ingenieuze politiethrillers, was hij voor veel Vlaamse auteurs een peetvader", besluit de minister van Cultuur.

"Een cultureel gastronoom"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois reageert als volgt. "RIP Jef Geeraerts. Een groot en populaire auteur. Onvergetelijke melomane belevenissen met Jef en Eleonore. Mijn deelneming aan zijn nabestaanden", klinkt het.

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Jan Briers, omschrijft Jef Geeraerts als een cultureel gastronoom. "Jef Geeraerts was een echte cultuurveelvraat, eigenlijk een cultureel gastronoom, samen met zijn echtgenote Eleonore, want die twee waren één", zegt Briers, die Geeraerts niet meer ontmoette sinds het overlijden van Eleonore zeven jaar geleden.

Rouwregister in Antwerpen

De stad Antwerpen heeft een rouwregister geopend in het stadhuis van de stad. Schepen van Cultuur Philip Heylen roemt het indrukwekkende oeuvre van de auteur.

"Het droeve nieuws van het overlijden van Jef Geeraerts treft me diep. Hij was een warm mens en een groot auteur die vele generaties aan het lezen kreeg. Hij schreef rauw en realistisch, schuwde de controverse niet, maar heeft uiteindelijk gelukkig wel de erkenning gekregen die hij verdiende", aldus Heylen.