Adriaan van Dis wint Libris Literatuur Prijs met "Ik kom terug"

De Nederlandse auteur Adriaan van Dis heeft met zijn roman "Ik kom terug" de Libris Literatuur Prijs 2015 in de wacht gesleept in Amsterdam. Van Dis stond samen met vier landgenoten en de Belgische auteur Peter Terrin op de shortlist voor de belangrijke literaire onderscheiding uit het Nederlandse taalgebied.

Adriaan van Dis volgt Ilja Leonard Pfeijffer op als laureaat van de Libris Literatuur Prijs. De Nederlandse schrijver werd vanavond in Amsterdam in de bloemetjes gezet voor zijn roman "Ik kom terug". Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.

Juryvoorzitter Wim Pijbes omschreef "Ik kom terug" als "een uitzonderlijke roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het mens zijn graaft". Daarna riep de directeur van het Rijksmuseum Van Dis uit tot laureaat van de Libris Literatuur Prijs.

"Kort wil ik iets zeggen, want ik heb niets voorbereid. "Ich habe meine Sache auf Nichts gestellt"", citeerde Van Dis Goethe. "Ik wil mijn uitgevers en mijn redacteuren bedanken. De jury bedank ik niet, die heeft zijn plicht gedaan. Ik wil vooral mijn medegenomineerden bedanken. We hebben met zijn allen zes ambachtelijk voortreffelijke boeken geschreven. We vieren mensen die een boek kunnen schrijven vanavond, dankjulliewel", zei Van Dis toen hij zijn eerste Libris Literatuur Prijs in ontvangst nam.

In "Ik kom terug" krijgt een schrijver het voorstel van zijn 98-jarige moeder om een deal te sluiten: zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil bezorgt hij haar de pillen die een zachte dood garanderen. De man gaat erop in en komt zo het verhaal van zijn ouders te weten.

De andere genomineerden waren de Nederlandse schrijvers Esther Gerritsen met "Roxy", Kees 't Hart met "Teatro Olimpico", Gustaaf Peek met "Godin, held", Niña Weijers met "De consequenties" en -als enige Belg- Peter Terrin met "Monte Carlo".