Brits mijnbedrijf wil 3.500 banen schrappen in Zuid-Afrika

De Britse mijngroep Lonmin wil in Zuid-Afrika tot 3.500 banen schrappen. De op twee na grootste platinaproducent ter wereld wil de kosten terugdringen om de dalende grondstoffenkoersen te compenseren. Dat heeft de groep zelf bekendgemaakt.

Lonmin wil de loonkosten met 10 procent terugdringen en mikt voor de personeelskrimp op vrijwillig vertrek. Volgens de directie waren de sociale gesprekken tot nu toe "constructief". Een van de vakbonden reageerde echter reeds misnoegd.

De belangrijkste mijn van het bedrijf is die van Marikana, in het noorden van het land. Aan die mijn schoot de politie in augustus 2012 34 stakers dood. In 2012 en in 2014 waren er telkens lange stakingen.

Einde maart stelde de mijnbouwer 28.500 mensen tewerk, waar nog eens 9.400 mensen in onderaanneming bijkomen.

De laatste vier jaar is de koers van platina met een derde gedaalde, en dat vertaalt zich in rode cijfers voor Lonmin. Zuid-Afrika is goed voor 80 procent van de mondiale reserves.