De Croo trekt steun voor Burundese politie in

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) trekt de Belgische steun voor de politie in Burundi in. Ook een bijdrage om het verkiezingsproces in het Afrikaanse land te steunen, wordt voorlopig niet uitbetaald.

De Croo reageert zo op het recente politieke geweld in Burundi. Daarbij zijn al 19 doden en meer dan 200 gewonden gevallen. De onrust begon nadat huidig president Nkurunziza had aangekondigd dat hij voor een derde mandaat gaat, terwijl een president maar maximaal twee ambtstermijnen mag dienen in Burundi.

Omdat de rol van de politie bij het geweld volgens De Croo “hoogst onduidelijk is”, houdt hij nu de steun in die België geeft aan de Burundese politie. Het gaat om 3 van de 5 miljoen die nog niet zijn uitbetaald. Het project werd gedragen door België en Nederland en “Nederland zit op dezelfde lijn”, zei De Croo in “De ochtend” op Radio 1. “Als je ziet hoe hard de politie optreedt en de harde kritiek die men krijgt, is het voor ons vandaag onmogelijk om dit soort steun nog te geven (...) We kunnen niet doen alsof we niets gezien hebben.”

Verkiezingsproces

Ook de Belgische steun aan het verkiezingsproces in Burundi - 2 miljoen euro - wordt voorlopig niet uitbetaald nadat de Europese observatiemissie in Burundi heeft geoordeeld dat
het land momenteel niet in staat is om vrije en transparante verkiezingen te organiseren. België had eerder al een nieuw ontwikkelingssamenwerkingsprogramma voor Burundi op de lange baan geschoven.

De Croo zegt tegelijk dat België de steun niet permanent intrekt. “Schorsen is niet hetzelfde als schrappen. We leggen de steun enkel stil onder de huidige voorwaarden”. Die voorwaarden liggen vast in de zogenoemde Arusha-akkoorden. Die hebben de afgelopen tien jaar rust gebracht in Burundi door alle bevolkingsgroepen te laten vertegenwoordigen in het bestuur én door het aantal ambtstermijnen van een president tot twee te beperken.

"Begrijpelijke beslissing van De Croo om hulp op te schorten"

De beslissing om de Belgische hulp aan de Burundese politie en het verkiezingsproces op te schorten is een "begrijpelijke beslissing", zegt 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe in een reactie.

"Er is niet voldaan aan de voorwaarden voor vredevolle verkiezingen, en De Croo gebruikt nu de hefbomen waarover hij beschikt. Alles wat helpt om de situatie in het land te stabiliseren, heeft onze goedkeuring." Vanden Berghe wijst erop dat ook de collega van De Croo op Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, over een aantal hefbomen beschikt. "Hij kan bij geweld en mensenrechtenschendingen individuele sancties uitspreken, zoals bijvoorbeeld het afnemen van visa of het bevriezen van banktegoeden", zegt Vanden Berghe.

De druk vanuit de internationale gemeenschap heeft, volgens Vanden Berghe, een zekere zenuwachtigheid veroorzaakt bij het regime. "We blijven heel bezorgd over de situatie in het land", besluit hij. "Naar buiten toe blijft Nkurunziza onverzettelijk, en middenveld en oppositie blijven erbij dat een derde mandaat uit den boze is. Een krachtmeting dus, en vraag is hoe dat gaat uitdraaien."