Doel 2020: "Saeftinghedok gaat niet door"

De auditeur van de Raad van State heeft een negatief advies gegeven over het reparatie-GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) voor het Saeftinghedok, in de haven van Antwerpen. Dat zegt Doel 2020. De actiegroep ijvert voor het voortbestaan van het door het dok bedreigde dorp en had al voor de tweede keer een klacht ingediend. Volgens Doel 2020 zal de Raad van State het reparatie-GRUP binnenkort onwettig verklaren.
Tom Niemans

Om de haven op de linkeroever van de Schelde te kunnen uitbreiden en het Saeftinghedok aan kunnen te leggen, had de Vlaamse regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening Zeehavengebied Antwerpen opgesteld. Maar dat werd eind 2013 geschorst. De Raad had als voornaamste bezwaar dat de uitbreiding van de natuurcompensatiegebieden voorafgaand aan de havenuitbreiding te vaag werd omschreven.

Er volgde een reparatie-GRUP, dat in oktober 2014 werd goedgekeurd. Volgens Doel 2020 is ook het reparatie-GRUP onwettig. De actiegroep stapte opnieuw naar de Raad van State. Recentelijk ontving Doel 2020 het verslag van de auditeur, die het dossier voorbereidt waarna de Raad van State zich uitspreekt.

Vernietigend verslag

“Wat wij positief vinden, is dat er nu een eind wordt gemaakt aan een megalomaan project waarop niemand zit te wachten en waar ook de haven zelf geen nood aan heeft", zegt Jan Creve van Doel 2020. "De auditeur zegt dater geen correcte afweging is gemaakt voor de natuur die door dit project vernietigd dreigt te worden. Men is er te snel van uitgegaan dat de natuurcompensaties de aangerichte schade zullen herstellen."

Een verslag van de auditeur is nog geen uitspraak van de Raad van State. Maar in 80 tot 90 procent van de gevallen volgt de Raad van State wel het advies van zijn auditeur. Creve hoopt in elk geval dat hiermee de plannen voor het Saeftinghedok definitief worden opgeborgen.

"De auditeur bij de Raad van State is niet zomaar de eerste de beste. Als die man zegt dat het GRUP onwettig is, dan denk ik dat we nu het einde hebben van het Saeftinghedok. Men kan niet tot in het oneindige blijven doorgaan met deze soap. Dit duurt nu al 20 jaar."

"Wij zullen er alles aan doen opdat het dok er zal komen"

Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) blijft ervan overtuigd dat het Saeftinghedok een economische noodzaak is. "We zijn in tranen als er een fabriek van 1.000 mensen sluit omwille van het sociaal drama. Hier gaat het over een investering die vele malen dat zal opleveren aan werkgelegenheid. Wij zullen er alles aan doen opdat het er zal komen."

Van Peel is zelfs bereid om juridische stappen te nemen om het project toch te laten doorgaan. De definitieve uitspraak van de Raad van State volgt over enkele weken.