Duizend bootvluchtelingen komen aan in Maleisië

In Maleisië zijn meer dan duizend bootvluchtelingen van het Rohingya-volk uit Myanmar en Bangladesh aangekomen, zo heeft de politie bekendgemaakt.

"Wij denken dat er drie boten met 1.018 vluchtelingen aan boord waren." De schepen waren door de mensensmokkelaars achtergelaten in de ondiepe wateren ter hoogte van het eiland Langkawi, aldus de adjunct-politiechef van de plaatselijke politie.

Parallel hebben de Indonesische autoriteiten ter hoogte van het eiland Atjeh ongeveer 400 bootvluchtelingen, eveneens uit Myanmar en Bangladesh gered, daags na de aankomst via de zee van 600 andere mensen.

Het Rohingya-volk

De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar (Birma) en in het naburige Bangladesh. Ze worden door niemand als burgers beschouwd en zijn dus statenloos. In Myanmar worden ze vervolgd door de lokale bevolking.