Europees aanhoudingsbevel voor Assange blijft gelden

Het Zweedse Hooggerechtshof heeft de vraag van Julian Assange om zijn aanhoudingsbevel te annuleren, verworpen. Assange, de stichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, wordt verdacht van verkrachting en seksuele agressie. Hij kan de Ecuadoraanse ambassade in Londen dus nog steeds niet verlaten.
AP2014

Er loopt in Zweden een onderzoek naar verkrachting en seksuele agressie door Assange in augustus 2010, wat in november van dat jaar tot een Europees aanhoudingsbevel leidde.

Assange (43) vertoeft sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om aan uitlevering door Groot-Brittannië aan Zweden te ontsnappen. Hij vreest dat Stockholm hem vervolgens aan de VS zou uitleveren. De VS zou hem dan vervolgen voor het laten lekken (in 2010 nvdr.) van een half miljoen geheime defensiedocumenten.

In november verwierp het hof van beroep in Stockholm een vraag van Assange tot annulering van het aanhoudingsbevel. Volgens het Zweedse Hooggerechtshof hebben de Zweedse speurders stappen ondernomen om de man in Londen te verhoren en "is er dus geen argument om het aanhoudingsbevel in te trekken".

Volgens zijn advocaten heeft Assange ermee ingestemd in Londen door de Zweden te worden ondervraagd.

Meest gelezen