Fost Plus werkt alternatief voor statiegeld uit

Met een combinatie van sensibilisering, infrastructuur en repressie wil de vzw Fost Plus, die voor een aantal bedrijven instaat voor de inzameling en recyclage van verpakkingsafval, een alternatief bieden voor het statiegeld om het probleem van het zwerfvuil aan te pakken. Dat zeiden Pierre van Henterijk en William Vermeir, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Fost Plus op een persconferentie naar aanleiding van de jaarlijkse algemene vergadering van de vzw.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

De invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen, waarvoor zowel in Vlaanderen als Wallonië stemmen opgaan, zal volgens Fost Plus niet voor het gewenste effect zorgen. De organisatie is van oordeel dat zo'n systeem duur, niet gebruiksvriendelijk en weinig efficiënt zou zijn en pleit ervoor de consumenten beter op te voeden en de overtreders te beboeten.

Deze namiddag zit de raad van bestuur van de vereniging samen om het tegenvoorstel verder uit te werken. In de komende weken hoopt Fost Plus hier de bevoegde gewestministers over aan te spreken.

In 2014 was Fost Plus goed voor een omzet van 146,8 miljoen euro. In totaal recycleerde het dat jaar 682.424 ton verpakkingen, goed voor een recyclagepercentage van 86,8 procent, ruim boven het wettelijk percentage van 80 procent. De lichte terugval van het percentage ten opzichte van vorig jaar (-0,8 procent) is volgens Fost Plus enerzijds te wijten aan de dalende inzameling van papier en karton door de terugvallende verkoop van kranten en tijdschriften, en de -al dan niet wettelijke- parallelle inzamelingen.