Hollande brengt "historisch bezoek" aan Cuba

De Franse president François Hollande is afgelopen nacht in Havana geland voor een eendaags bezoek aan Cuba. Daarmee is hij het eerste buitenlandse staatshoofd dat een bezoek brengt aan het land sinds het eind december aankondigde dat het de gespannen relatie met de VS wil normaliseren. Franse media noemen het bezoek van Hollande historisch.

"Ik ben hier met veel emoties aangekomen omdat het de eerste keer is dat een president van de Franse republiek naar Cuba komt", zei Hollande bij zijn aankomst in Havana. Op de luchthaven werd hij ontvangen door onderminister van Buitenlandse Zaken Rogelia Sierra.

Later op de dag staat een ontmoeting gepland met president Raúl Castro. Er staat ook een officieel diner gepland. Het Elysée had vooraf gezegd dat Hollande beschikbaar was voor een gesprek met Fidel Castro, broer en voorganger van de huidige president van Cuba. Maar Havana heeft niet officieel bevestigd of een ontmoeting met de vader van de Cubaanse revolutie kon plaatsvinden.

Embargo

Doel van het bezoek van Hollande aan Cuba is zowel de Franse als de Europese belangen op het eiland te verdedigen. "Frankrijk is het eerste land dat in naam van Europa en westerse landen zegt dat we aan hun kant staan als ze stappen ondernemen om zich open te stellen", zei Hollande hierover.

Frankrijk is de 10e handelspartner van Cuba, maar respecteert wel het embargo dat de VS sinds 1962 oplegt. Tegelijk pleit Frankrijk er al jaren voor om dat embargo op te heffen.

In het spoor van president Hollande zijn ook vijf van zijn ministers meegereisd en een twintigtal Franse zakenlui, onder wie de leiders van Pernod-Ricard. Dat Franse bedrijf is Cuba’s partner om de rum Havana Club wereldwijd te exporteren.

Mensenrechten

Terwijl Frankrijk zich als Europees voortrekker manifesteert om de relaties met Havana te normaliseren, zal Hollande Castro ook aanspreken op de mensenrechtensituatie op Cuba.

Hollande was de afgelopen dagen al in de regio om een bezoek te brengen aan de Franse Antillen. Daar herdacht hij de afschaffing van de slavernij. Ook bezocht hij Haïti, vijf jaar na de verwoestende aardbeving.

Meest gelezen