Italiaans bier "Tre Fontane" erkend als trappist

Het bier "Tre Fontane" is begin mei officieel erkend als "Authentic Trappist Product", zo meldt de Internationale Vereniging Trappist (IVT). "Tre Fontane", van de gelijknamige abdij in Rome, is zo het elfde officiële trappistenbier ter wereld en het eerste Italiaanse bier dat die eer te beurt valt.

De abdij van Tre Fontane produceert behalve bier ook olijfolie, honing, chocolade en likeur. Begin dit jaar dienden de monniken een aanvraag in bij het IVT voor de toekenning van het trappistenlabel aan hun bier. Na een bezoek aan de abdij en een officiële degustatie werd het zopas officieel erkend.

Tre Fontane

Tre Fontane is een bier met hoge gisting en heeft een alcoholpercentage van 8,5 procent. Het wordt gebrouwen volgens het recept van de monnikengemeenschap van Tre Fontane. Het bier heeft een "mild-zoete afdronk die wordt veroorzaakt door het eucalyptuskruid dat dankzij zijn verzachtende toets, de smaak zuivert en verfrist", aldus het IVT. "De bitterheid van de hop houdt deze zoetheid in evenwicht".

De monniken van Tre Fontane brouwen jaarlijks maar 1.000 hectoliter van hun bier. Het is daarnaast enkel te koop in de winkel van de abdij zelf en enkele horecazaken in Rome.

Elf officiële trappistenbieren

In totaal zijn er nu elf officiële trappistenbieren: zes Belgische (Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren), twee Nederlandse (La Trappe en Zundert), een Oostenrijks (Engelszell), een Italiaans (Tre Fontane) en een uit de Verenigde Staten (Spencer).