Japanse chemiegroep investeert 350 miljoen in Antwerpse haven

De Japanse chemiegroep Nippon Shokubai gaat 350 miljoen euro investeren in de Antwerpse haven. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aangekondigd.

In de vestiging van Nippon Shokubai in Zwijndrecht worden superabsorberende polymeren gemaakt. Die worden gebruikt in luiers en maandverbanden. De productie in de fabriek in Zwijndrecht zal worden opgetrokken van 60.000 ton naar 160.000 ton per jaar.

De Japanners willen met de investering anticiperen op een grote vraag naar de superabsorberende polymeren in het bijzonder in Centraal- en Oost-Europa, luidt het in een mededeling van de groep. De investering moet de totale productie op 710.000 ton per jaar brengen, wat de wereldwijde positie van Nippon Shokubai als een van de belangrijkste producenten van polymeren moet versterken.

Bovendien investeert de groep in een nieuwe productievestiging voor acrylzuur, de basisgrondstof voor de polymeren. De fabriek zal een capaciteit hebben van 100.000 ton per jaar.

De investeringen zouden afgerond moeten zijn tegen oktober 2017, om in mei 2018 commercieel operationeel te zijn. Momenteel werken in Zwijndrecht 95 mensen voor Nippon Shokubai. De investering is goed voor enkele tientallen nieuwe jobs.

Premier Charles Michel (MR) en minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) zijn momenteel op handelsmissie in Japan.

"Opsteker voor de haven en voor Vlaanderen"

De investering van Nippon Shokubai is opnieuw een opsteker voor de Antwerpse haven en Vlaanderen, zegt Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA). Japan is de derde grootste economie ter wereld en een belangrijke investeerder en handelspartner voor Vlaanderen. "We moeten onze markttoegang in de groeilanden verder uitbouwen, maar ook de traditionele handelspartners -zoals de Verenigde Staten en Japan- zijn cruciaal voor onze industrie", aldus Bourgeois.

Ook de vakbonden reageren opgetogen. "We juichen het uiteraard toe dat er geïnvesteerd wordt en dat er tientallen jobs aan verbonden zijn. Dikwijls is het andersom", zegt vakbondssecretaris Jan Martens (BBTK). "Nippon is hier klein begonnen, zonder vakbondsafvaardiging, maar het is alleen maar blijven groeien", stelt hij.

Ook Koen De Kinder(LBC-NVK) reageert tevreden. "Na de aankondiging vorige week van de investeringsplannen van de Saudische mensen (voor ERS aan het Delwaidedok) zijn nu ook de Japanse mensen bereid hier te investeren", stelt hij. "Al kan je je dan afvragen waarom de werkgevers in de sector steeds maar blijven hameren op de hoge loonkost. Met die investeringen blijkt dat toch een relatief verhaal?"