Jean-Marie Le Pen lanceert eigen beweging

In Frankrijk gaat de gewezen topman van het extreemrechtse Front National, Jean-Marie Le Pen, een eigen politieke beweging oprichten. Die zou dan moeten wegen op het huidige bestuur van het FN. Le Pen werd onlangs geschorst door zijn dochter Marine die nu voorzitter van het FN.

De ruzie tussen Marine Le Pen en haar vader gaat van kwaad naar erger. Vorige week had Le Pen haar vader geschorst als lid van de partij en verboden nog in naam van het FN te spreken.

Vader Le Pen gaat zich daar blijkbaar niet aan houden. Zo kondigde hij vandaag in een interview op Radio Courtoisie aan dat hij een "eigen politieke beweging" gaat oprichten. 

Het gaat niet om een echte partij, wel om een formatie die wil wegen op het bestuur van het FN en die partij terug wil brengen "naar de historische lijn", aldus Le Pen. "Er moet binnen de partij een terugkeer komen na een echte democratie", voegde hij er nog aan toe.

Toch heeft hij nu wel een beetje gas teruggenomen. Eiste hij eerder nog dat Marine Le Pen haar familienaam zou afstaan, dan vindt hij nu dat ze "een grote waarde heeft", maar wel te veel wordt beëinvloed door haar medewerkers. 

Marine Le Pen heeft in 2011 de voorzittershamer overgenomen van haar vader. Sindsdien poogt ze het FN een gematigder imago te geven en af te stappen van de antisemitische en soms racistische uitspraken van haar vader. Die is het daar niet mee eens en legt zich dus blijkbaar nog altijd niet neer bij de nieuwe koers.

De ruzie dreigt de eenheid van het FN wel te ondermijnen, net nu de partij het de voorbije jaren niet slecht deed en in de peilingen kon profiteren van de teleurstelling van veel Fransen in de socialistische president François Hollande.

Meest gelezen