Korongo Airlines (Brussels) wil kapitaal uitbreiden

De Congolese luchtvaartmaatschappij Korongo Airlines wil het kapitaal verhogen om levensvatbaar te worden. Onder meer SN Airholding, de moeder van Brussels Airlines, is één van de grote investeerders in de maatschappij.

Korongo is sinds 2012 actief. De maatschappij is voor 40% in handen van Brussels Airlines, maar ook GFI, de groep van de Belgische zakenman George Forrest (36%) heeft er een stevige vinger in de pap. De rest van de aandelen is in handen van Congolese zakenlui.

Korongo Airlines vliegt vanuit de zuidelijke stad Lubumbashi, maar is nooit winstgevend geweest. De maatschappij vliegt nu slechts met één vliegtuig en dat is niet houdbaar. Het wordt dus kiezen tussen uitbreiden of stoppen.

Bovendien is er de voorbije maanden concurrentie opgedoken, onder meer van ECair uit Congo-Brazzaville dat met steun van Jetairfly bestemmingen aandoet in het gebied rond de Grote Meren en ook naar Brussel vliegt. In juni start de nieuwe nationale maatschappij Congo Airways.

Hoe dan ook zouden er drie kandidaat-investeerders zijn. Eén van hen is Ethiopian Airways, lid van Star Alliance en erg succesvol in Afrika. Nog deze week zou er daarover een beslissing zijn. 

Meest gelezen