Kosten missie B-Fast in Nepal nu geraamd op maximaal 200.000 euro

De kosten van de missie van het Belgische B-Fastteam in Nepal worden nu geraamd op zo'n 180.000 tot 200.000 euro. Dat is minder dan de eerdere raming van zo'n 300.000 euro. De missie zal - zoals elke missie - ook worden geëvalueerd. Dat kondigde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan in de Kamercommissie.

Meevaller voor het kostenplaatje was onder meer dat B-Fast naar België kon terugkeren met een vliegtuig van de Nederlandse defensie. Daardoor moest ons land geen toestel sturen naar Nepal. Definitieve kostencijfers zijn er nog niet, maar het bedrag zal in elk geval de 200.000 euro niet overschrijden.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken laten weten dat de missie in Nepal - zoals elke missie - zal worden geëvalueerd. De interventie van B-Fast na de zware aardbeving kreeg te maken met heel wat (logistieke) problemen. Reynders wil nu onder meer bekijken hoe er in de toekomst sneller beslissingen kunnen worden genomen.

Geen enkele partij heeft in de Kamercommissie overigens gepleit voor de afschaffing van B-Fast, na de weinig succesvolle missie in Nepal. Al toonden sommigen zich wel erg kritisch. De N-VA, van waaruit B-Fast de voorbije dagen wel in vraag werd gesteld, hield zich in de commissie erg op de vlakte.

Meest gelezen