KVS en Théâtre National stellen Toernee Capitale voor

KVS en Théâtre National hebben voor het seizoen 2015-2016 onder de noemer Toernee Capitale een gezamenlijk programma opgesteld. Zowel voor Jan Goossens (artistiek directeur KVS) als voor Jean-Louis Colinet (directeur Théâtre National) is het het laatste seizoen in hun theaterhuis in Brussel.
Danny_Willems_2015
Jean-Louis Colinet en Jan Goossens.

Beide huizen werken al sinds 2005 samen voor een deel van hun programmatie onder de noemer Toernee General. Een van de doelen hiervan was de kloof tussen de cultuurgemeenschappen te overbruggen. Nu gaan ze nog een stap verder. Voor het seizoen 2015-2016 is er een volledig gemeenschappelijk programma. "Het is een logische voortzetting in stijgende lijn van een project dat al tien jaar loopt", vertelt Goossens aan deredactie.be. "Daar komt bij dat het voor ons allebei ons laatste seizoen is."

"We proberen al jaren een artistiek project voor de hele stad op poten te zetten, maar dat kan niet als Vlaams- of Franstalig huis alleen", vervolgt Goossens. "Daarom integreren we de beide programma's. De affiche is het resultaat van veel overleg en van het artistieke vertrouwen dat we de afgelopen 10 jaar opgebouwd hebben. Het is nog altijd zo dat de meeste Franstalige voorstellingen in Théâtre National zullen plaatsvinden en de Nederlandstalige in de KVS (foto in tekst), op enkele uitzonderingen na, maar het idee is dat het publiek een voorstelling kiest en dan pas ontdekt in welke zaal die geprogrammeerd staat." De KVS en Théâtre National liggen in Brussel op een boogscheut van elkaar.

Op het gemeenschappelijke programma staan voorstellingen van onder anderen Wim Vandekeybus, Fabrice Murgia, Peeping Tom, Josse De Pauw, Vincent Glowinski (Bonom) en Fabrizio Cassol. Het gaat zowel om hernemingen als om nieuw werk. "Het is zeker geen best of", benadrukt Goossens. "We stellen nieuwe creaties voor, maar willen tegelijkertijd het eigen repertoire in leven houden met voorstellingen als "Missie" (David Van Reybrouck, Raven Ruëll en Bruno Vanden Broecke) en "Coup fatal" (Serge Kakudji, Rodriguez Vangama, Fabrizio Cassol & Alain Platel)."

"De nieuwe creaties komen van een jonge generatie van in Brussel gebaseerde makers van wie we hopen dat ze in beide huizen, in grote zalen dus, een voorname rol zullen spelen in de toekomst. Ik denk dan onder anderen aan Pieter Ampe, Jozef Wouters ("Infini 1-7 & 8-14"), Thomas Bellinck en Michaël Bijnens ("Aperçu de l'inconnu", over de bende van Nijvel)."

Meer informatie vindt u hier.