Man die inreed op agenten aan Sint-Jan Berchmanscollege vrij onder voorwaarden

De man die vrijdagnamiddag aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel inreed op agenten van de Brusselse lokale politie, waarna die agenten het vuur openden, is door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

Het incident vond vrijdagnamiddag rond 15.00 uur plaats in de Ursulinenstraat, vlak bij het Sint-Jan Berchmanscollege. Politieagenten die instonden voor de veiligheid van prinses Elizabeth, die in het college les volgt, hoorden een auto met piepende banden en zagen die wagen even later wild en aan een hoge snelheid naderen.

Toen de agenten de bestuurder aanmaanden te stoppen om hem te controleren, gaf die daaraan geen gehoor en reed op de agenten in. Die vuurden tot viermaal toe op de wagen, maar die reed zonder te stoppen door.

Ongeveer anderhalf uur later, rond 16.30 uur, nam de eigenares van de wagen contact op met de politie. Een kennis had ongevraagd haar wagen geleend en had die met verschillende kogelgaten terugbezorgd. Volgens de kennis was hij in de omgeving van het Zuidstation overvallen door valse politieagenten.

Dankzij die informatie kon de politie de kennis opsporen maar zaterdag kwam de man zichzelf aangeven bij de politie. Hij verklaarde dat hij op het moment van de feiten onder invloed was en geschrokken was bij het zien van de agenten. Nog volgens de man reed hij niet wild of snel maar volgens het parket spreken de beelden van de bewakingscamera's hem op dat punt tegen.

Het parket liet de man voorleiden bij de onderzoeksrechter en die liet hem vrij onder voorwaarden.