Marokkaans vliegtuig neergestort in Jemen

In Jemen zouden de sjiitische Houthi's een vliegtuig van de Arabische coalitie hebben neergeschoten. Het zou gaan om een Marokkaanse F-16. De dag voor het ingaan van het vijfdaagse bestand wordt er in Jemen nog hevig gebombardeerd en gevochten.

Naar eigen zeggen hadden de Houthi's luchtafweerraketten geïnstalleerd op enkele bergtoppen op een hoogte van 1.800 meter. Toen enkele Marokkaanse F-16's doorheen de vallei vlogen, merkten ze te laat het gevaar en poogden ze hoogte te winnen.

Eén Marokkaanse F-16 zou of neergeschoten of in de problemen zijn gekomen en stortte neer. Wat er met de piloot is gebeurd, is niet duidelijk. Wel circuleren beelden van brokstukken van een vliegtuig met een Marokkaanse ster. Marokko heeft zes F-16's gestuurd voor de door de Saudi's geleide luchtcampagne tegen de Houthi's. 

Vandaag heeft de door Saudi-Arabië geleide coalitie overigens nog hevige bombardementen uitgevoerd op de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Daar zou een opslagplaats van munitie ontploft zijn, wat tot hevige explosies leidde.

Net over de grens met Saudi-Arabië zijn dan weer twee gastarbeiders uit Bangladesh gedood bij beschietingen door de Houthi's vanuit Jemen. Het komt regelmatig tot gevechten aan de grens tussen Saudi-Arabië en Jemen. De Saudische televisie heeft beelden uitgezonden van tanks die naar de grens worden gebracht. Dat betekent nog niet dat de Saudi's willen beginnen met een grondoffensief in het noorden van Jemen.

Morgen zou een bestand van vijf dagen ingaan om humanitaire hulp in Jemen toe te laten. Gisteren is een eerste schip met hulpgoederen aangekomen in de havenstad al-Hudayda, die in handen is van de Houthi's. Een ander groot schip met hulp en artsen is vandaag vertrokken uit de Iraanse haven Bandar Abbas.

Strijd tegen Al Qaeda gaat door

In het oosten van Jemen zou de terreurgroep AQAP -het Jemenitische filiaal van Al Qaeda- elf soldaten van het Jemenitische leger onthoofd hebben. Dat zou blijken uit een video die op het internet verspreid is.

AQAP heeft van de chaos in Jemen gebruik gemaakt om een groot gebied in het oosten van het land te bezetten. De terreurgroep vecht zowel tegen het Jemenitische leger als tegen de sjiitische Houthi's.

Nog vandaag zijn vier toplui van AQAP overigens gedood bij de aanval van een onbemand vliegtuig. Dat gebeurde net buiten het presidentiële paleis in Mukalla, de hoofdstad van de oostelijke provincie Hadhramawat. Mukalla is onlangs in handen gevallen van AQAP. De VS lijken de strijd met drones tegen AQAP echter niet op te geven, ook al moesten ze eerder hun basis ten noorden van de havenstad Aden verlaten.