Met de kaart betalen op de trein wordt mogelijk

Binnenkort wordt het mogelijk om met Bancontact te betalen op de trein. De treinbegeleiders krijgen hiervoor nieuwe toestellen. Die moeten het ook mogelijk maken de treinreizigers beter te informeren.

De nieuwe ITRIS-toestellen werden voorgesteld in aanwezigheid van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR, foto). Het toestel bestaat uit twee delen: een terminal in smartphoneformaat en een tablet. Samen zijn ze minder groot en vooral minder zwaar dan de tien jaar oude Ibis-toestellen die de treinbegeleiders momenteel over hun schouder hebben hangen.

Omdat de toestellen verbinding kunnen maken met het 3G-netwerk zullen reizigers kunnen betalen met een kredietkaart of met Bancontact. Voor alle duidelijkheid: het gaat dan om een kaartje tegen boordtarief, dus met 7 euro toeslag.

Bovendien zullen de treinbegeleiders de reizigers real time informatie kunnen geven over de treindienst, aansluitingen in de stations en incidenten op het net. Ook het controleren van de treinkaartjes wordt eenvoudiger.

Vanaf volgende week gaan 30 treinbegeleiders op stap om de nieuwe ITRIS-toestellen uit te testen. Vanaf juni worden de toestellen op grote schaal verspreid en tegen eind dit jaar moet elke treinbegeleider ermee zijn uitgerust.