Micro-organismen eten Kruikenburgvijver in Ternat proper

Als alles meezit, is de vijver in park Kruikenburg in Ternat binnen anderhalf jaar een stuk dieper. Medewerkers van het biologisch zuiveringsbedrijf Idrabel zijn vandaag begonnen met een procedure om de sliblaag op de bodem op biologische wijze af te breken: korrels met micro-organismen die het slib als het ware opeten.

Veel vijvers en waterlopen hebben te kampen met een dikke sliblaag die de waterkwaliteit niet ten goede komt, wat dan weer niet goed is voor de vissen en andere dieren die in de vijver leven. Ook de vijver in het park Kruikenburg in het centrum van Ternat is door de jaren heen aan het "dichtslibben". De gemeente Ternat heeft daarom de keuze gemaakt om het slib op een biologische wijze te laten reduceren.

De vijver moet met de techniek op sommige plaatsen properder en tientallen centimeters dieper worden. De procedure neemt meer dan een jaar in beslag. "Je zou het slib kunnen laten afgraven, dat gaat veel sneller", zegt schepen Guido Van Cauwelaert.

"Maar dat is bijzonder kostelijk en bovendien zeer storend voor de onderwaterwereld. Het duurt immers jaren voordat de normale waterfauna zich hersteld heeft en een extra groot nadeel van baggeren is het storten van het vaak vervuilde slib. Daarom hebben we er voor gekozen om het water door de firma Indrabel te laten behandelen met een speciale techniek waarbij korrels in het water worden gegooid die micro-organismen bevatten die het slib stilaan maar zeker als het ware "opeten"."

Meer dan 2.000 kilo korrels

In totaal zullen de komende dagen meer dan 2.000 kilo van de korrels in de vijver worden gegooid. Over een half jaar komt daar nog iets meer dan duizend kilo bij.

De behandeling kost de gemeente ongeveer 60.000 euro en zal anderhalf jaar in beslag nemen. Binnen 18 maanden zullen dan tests worden uitgevoerd die duidelijk moeten maken of de micro-organismen hun werk hebben gedaan of niet.