Mies van der Rohe-prijs gaat naar "glazen kathedraal"

In Barcelona is de gloednieuwe concertzaal van de Filharmonia Szczecinska in Polen uitgeroepen tot laureaat van de Mies van der Rohe-prijs.

De European Union Prize for Contemporary Architecture, beter bekend als de Mies van der Rohe-prijs, is één van de belangrijkste onderscheidingen op vlak van architectuur in Europa. De prijs wordt sinds 1988 om de twee jaar uitgereikt.

Dit jaar is de nieuwe concertzaal van de Filharmonia Szczecinska in Polen de laureaat, zo is vrijdag in Barcelona bekendgemaakt. Aan het gebouw ontworpen door het Italiaans-Spaanse architectenbureau Barozzi Veiga is drie jaar gewerkt. Vorig jaar is het opgeleverd. Kostenplaatje: 30 miljoen euro.

Konzerthaus

De concertzaal bevindt zich op de plek waar ooit het lokale "Konzerthaus" stond. Dat gebouw is in WO II met de grond gelijk gemaakt. Op deze historische site is nu een "glazen kathedraal" herrezen die onder meer een concertzaal voor 1.000 toeschouwers en een zaal voor kamermuziek voor 200 muziekliefhebbers herbergt. Naast de opvallende, doorzichtige materiaalkeuze voor de gevel, valt langs de buitenzijde ook de puntige dakconstructie op. Die is zo ontworpen om de band met de historische gebouwen rondom te bewaren.

Ook de bekleding van de eigenlijke concertzaal binnenin bevat knipogen naar het verleden. De panelen aan het plafond evolueren qua grootte van voor naar achter in de zaal op het ritme van de rij van Fibonacci. Alle binnenwanden zijn met bladgoud bedekt wat dan weer verwijst naar de vaak overdadige gouden afwerking van klassieke concertzalen.

Aan de Mies van der Rohe-prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden. Eerder won het concertgebouw al de Life-architectuurprijs, de belangrijkste architectuurprijs in Polen.

Meest gelezen