Nieuwbouw aan kanaal moet Molenbeekse buurt doen heropleven

Met zestien sociale appartementen, een wijkantenne, kinderopvang en een kantoor voor de haven van Brussel is het gloednieuwe Liverpoolgebouw aan het kanaal Brussel-Charleroi ingehuldigd. Beliris en de gemeente Molenbeek investeerden 4,5 miljoen euro in het gebouw dat de omliggende Heyvaertwijk een nieuw elan moet geven.

De Molenbeekse Heyvaertwijk staat bekend om zijn vele autohandelaars die Belgische tweedehandsvoertuigen naar Afrika exporteren. Het Liverpoolgebouw is het laatste project binnen het wijkcontract "Sluis-Sint-Lazarus", dat eerder al een school en een crèche realiseerde, telkens met woningen. Tegelijk moet het gebouw de aanzet vormen naar het nieuwe wijkcontract "Zinneke", dat inzet op de volledige huizenblok waar het Liverpoolgebouw deel van uitmaakt.

De woningen en het kantoor in het nieuwe, multifunctionele gebouw voldoen aan de vereisten voor passiefbouw. De andere ruimtes beantwoorden aan zeer lage energienormen, en verbruiken vier keer minder dan een klassiek gebouw.

De wijkantenne voorziet in verschillende functies om de buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. Zo zijn er onder meer een soepbar, een wassalon, een expositieruimte en een culturele zone.

Vanuit het kantoor van de haven zal de ophaalbrug bediend worden die zich tegenover het gebouw bevindt. De opening van zowel het kantoor als het initiatief voor buitenschoolse opvang "De Verliefde Wolk" zijn voorzien voor begin 2016.